Thursday 5 June 2014

Lunch today- Bubur lambuk

Menu hari ni bubur lambuk.. requestd by ayah..
Buat banyak2.. bagi jiran kiri kanan dan atuk tersayang..

Hari ni buat banyak sampai guna periuk besar pastu xmuat tmbah lagi satu periuk kecik.. meh saya shared resepi..

Bahan2..

Beras ikut suka bnyak mana.. saya guna 6pot td
Santan 2kilo
Ikan selayang 2kilo
Bawang merah
Bawang putih seulas sahaja
Gula
Garam
Serai
Lada hitam
Sayur lobak
Pucuk niding
Pucuk ubi.. tapi saya xmasukkan tadi sebab ayah mkn ubat.. org tua kata mabuk..jadi baik xpayah masuk

Cara masak..
- Mula2 basuh beras dan masak hingga beras pecah dan hancur..
- Rebus ikan dan asingkan isi dan tulang.. hati2 yea..
- Tumbuk lada hitam dan letak ditepi sementara
- ketuk serai..
- bila beras dah pecah masukkab bawang merah dan bawang putih yg diblender tadi.. kacau sehingga mendidih.. masukkan serai yang diketuk2.. masukkan lada hitam yg ditumbuk2.. kacau sehingga mendidih..
- masukkan pula santan.. biarkan sehingga mendidih.. kacau perlahan supaya xberkerak dibawah.. lepastu baru masukkan ikan..
-Last sekali masukkan sayur.. kena masuk last sebab sayur xboleh lama di atas dapur nanti hilang zat.

Sekarang untuk penambah rasa pula..
- Bawang goreng.. mayang bawang merah dan goreng.. bila nampak sedikit garing tambah sedikit tepung jagung kedalam kuali.. haa ni rahsia nak bg  bawang goreng garing walaupun dh sejuk tp still garing.. sy xguna bawang goreng yg siap dijual tu.. sbb xsedap dan diragui kandungan..
- Sambal lada.. macam biasa la.. blender lada dgn cuka lepastu dadukan tomato masukkan gula dan garam..

Yeayyy.. siap sudaahh.. jom makan..

No comments:

Post a Comment