Saturday 26 October 2013

Resepi Kek Batik berkacang

Kek Batik Berkacang

loyang 7inci
400g biskut marie_dipatah 4
100g milo
50g serbuk koko
100g gula
200ml air
100g majerin
2biji telur
100g kacang tanah (goreng tnpa minyak, buang kulit sikit dn tumbuk guna lesung batu...jgn lumat sgt..kasar2 sikit, agak2 ikut suka...

Cara2nya:
-patah2kan biskut marie kedlm besen/bekas besar}patah 4
-masukkan milo, serbuk koko, gula dn air kedlm periuk..masak sehingga mendidih...
-masukkan majerin...setelah majerin cair, pecahkan telur kedlmnya...kacau sehingga sebati...
-tutup api dn masukkan terus kedlm besen/bekas besar yg ada biskut marie tadi time panas2....gaul dn taburkn kacang tanah kesemuanya dgn rata
-sediakan loyang bersaiz 7'inci...tuang adunan biskut marie yg tlah digaul tadi kedlm loyang...
-tekan dgn sudip padat2...n kemudian tekan dgn alat penekan yg rata(amy guna penekan kek lapis tu...tekan n ratakan dibhgn permukaannya...
-masukkan loyang kedlm petiais(amy letak bhgn atas bg cepat sejuk dlm 30min-1jam)
-keluarkan...cungkil tepinya guna pisau...ambik talam..terlungkupkan n ketuk2 bg kek nya keluar dr loyang tersebut...setelah keluar, terbalikkan blk kedlm pinggan @ papan kek...sedia tk dipotong...
-dipotong2 n simpan dlm bekas...n masuk dlm petiais(bhgn tgh, tempat letak air tu)...sedia tk dimkn anytime! nyumie....!
*slmt mencuba!


No comments:

Post a Comment